Slik klarer du å legge om livsstilen
Linda Strand
Finn din indre motivasjon
Gjør det klart for deg selv hvorfor du vil gå ned i vekt. Hvis du vil gjennomføre en livsstilsendring som varer, må du kunne minne deg selv om hvorfor det er verdt å legge om kostholdet og treningsvanene. Er det for å føle deg bedre? Få mer energi i hverdagen? Redusere belastningen på knærne? Eller noe helt annet?
Prøv å finne frem til den indre motivasjonen. Hvis du kan ta tak i den indre drivkraften din, som kanskje ikke bare handler om å gå ned i vekt, finner du ofte en uant kilde til styrke.
Bruk tid på å planlegge
Å legge om livsstilen er et prosjekt som krever tid og ettertanke. Det betyr at du må bruke tid på å tenke gjennom hvordan du skal klare forandringen. På enkelte ting kan det være greit å inngå kompromisser, på andre ikke. Du kan bestemme deg for å fortsette å spise godteri, men bare på lørdager. Unn deg selv en belønning når du har gått ned et bestemt antall kilo. Kanskje vil du fortsette å spise favorittpålegget ditt til frokost, men bare legge halvparten så mye på brødskiven?
Gjør de riktige valgene
For å lykkes i lengden må du velge mat og trening du liker. Tenk gjennom hvordan du kan få et sunnere kosthold, samtidig som du fortsetter å spise mat du liker. Liker du frisk salat bedre enn kokte grønnsaker? Da velger du det første. Ikke gjør det verre enn nødvendig. Da blir det mye vanskeligere å holde motivasjonen oppe. Derimot kan du se på dette som en mulighet til finne nye favoritter. Prøv forskjellige nye, sunne oppskrifter som du liker og som du kan variere med i løpet av uken.
Velg en treningsform som motiverer deg. Foretrekker du å gå tur, sykle eller trene på et treningssenter? Vil du trene alene eller i gruppe? Vil du pushe deg selv når du trener, eller trives du bedre med lengre treningsøkter med lavere intensitet? Velg det som føles riktig for deg.
Pass på at du ikke går lei
Variasjon er viktig! Spis variert slik at du ikke går lei. Bruk tid på å surfe rundt på matblogger og nettsider med sunne oppskrifter for å finne inspirasjon.
Varier også treningen. Tren med varierende belastning, varier mellom intervaller og langdistanse, bytt miljø.
Sett deg mål du kan jobbe mot
For å holde motivasjonen oppe er det viktig å sette seg realistiske mål – både på kort og lang sikt. Da får du følelsen av å være på riktig vei når du har nådd et delmål, og du får motivasjon til å fortsette. Bruk «gulrøtter» som du kan belønne deg selv med når du når delmål og hovedmål. Belønn deg selv på måter som ikke har noe med mat å gjøre – som å kjøpe nye klær når du når et delmål, eller en reise når du når et større mål.
Finn en motivasjonspartner
Prøv å finne en motivasjonspartner som du kan snakke med om dine nye livsvalg. Det kan være en partner, venn eller noen i familien. Det bør være en person du kan trene sammen med. Kanskje kan dere også teste ut gode, sunne oppskrifter sammen?
Husk din indre motivasjon
Minn deg selv på hvorfor du har lagt om livsstilen. Hent frem tankene på hvorfor du bestemte deg for å gjøre en forandring. Da kan du alltid hente krefter til å fortsette videre.
I starten, når du er mest motivert, er det lurt å skrive noen linjer til deg selv om hvorfor du gjør det du gjør. Da kan du lese dem igjen senere og finne tilbake til bakgrunnen for at du begynte på reisen.
5 raske tips for en sunnere hverdag
Til slutt gir vi deg her fem tips som du kan ha i bakhodet for å holde tempoet og motivasjonen oppe på ferden mot et sunnere liv:
- Ikke slurv med måltidsrutinene. Spis frokost, lunsj, middag og mellommåltider til faste tider.
- Sett deg ned hver søndag og planlegg hvordan du skal trene og spise i løpet av uken.
- Lag alltid en handleliste før du går i butikken og handler mat.
- Sett sammen måltider der halvparten av tallerkenen består av grønnsaker, en fjerdedel av fisk eller magert kjøtt og den siste fjerdedelen av fullkornprodukter (f.eks. fullkornspasta).
- Tillat deg selv små mengder lørdagsgodt som en stående belønning. Men hold deg unna godteri og snacks på hverdager.
Lykke til!