5:2 diett - ukemeny
Gå ned i vektUkemeny for deg på 5:2 diett

Ukemeny for deg på 5:2 diett

28 June 2019

|

Oppdater 6 November 2024

Skrevet av:

Linda Strand

Ønsker du å begynne på en diett for vektnedgang, men trenger litt hjelp til hva du kan spise for å motivere deg til å fortsette? Da er du kommet til riktig sted. I denne artikkelen viser vi deg menyforslag til 5:2 dietten, slik at du enklere kan planlegge måltidene dine gjennom hele uken. Bruk disse tipsene og måltidsforslagene som inspirasjon til å lage din egen ukemeny med dine favorittretter.

Har du aldri gått på 5:2 dietten før og trenger noen nybegynnertips? Da bør du lese denne artikkelen med 5 steg for nybegynnere!

Det som er viktig å tenke på når du skal starte på en diett, er at du velger en som passer for deg. Har du lyst til å gå på 5:2 kan du derfor tilpasse den til din hverdag ved å for eksempel gjøre den om til 6:1 eller 4:3. Ved en vanlig 5:2 diett spiser du vanlig kost 5 dager i uken, mens de resterende to dagene spiser kvinner 500 kalorier og menn 600 kalorier, ca 25 % av vanlig kost. Så her må antallet kalorier per dag justeres. Spiser man vanligvis 2500 kalorier per dag, kan måltidene endres, slik at du får i deg riktig mengde.

Det er viktig at man har minimum en vanlig dag mellom hver faste dag, da man ikke skal faste to dager etter hverandre. Her har vi satt opp forslag på en uke, hvor fasten er dag 1 og 4, og de resterende dagene går til vanlig kost på ca 2000 kalorier. Ukemenyene er kun forslag, og her kan man variere i oppskrifter ut ifra smak. Se alle våre oppskrifter her.

Dag 1 – 500-600 kalorier

På fastedagene er det viktig å velge mat som metter mest mulig, som samtidig har lavt kaloriinnhold. Det er også viktig at man reduserer intensiteten på en eventuell treningsøkt. Kjenner du at sulten tar overhånd kan det hjelpe om man finner på andre ting å gjøre, for eksempel hagearbeid eller ærender for å få fokuset over på andre ting. Her er forslag på tre måltider til fastedag 1.

Frokost – Smoothie med mango og grønnkål (106 kalorier)

Hvis du sjeldent spiser frokost, kan du utsette dette måltidet til så sent som overhodet mulig for å kunne spise mer kalorier litt senere på dagen. En smoothie er perfekt til frokost, da frukt og grønnsaker inneholder mindre kalorier og du får i deg en større mengde mat. Prøv for eksempel denne smoothien med mango og grønnkål som har 106 kalorier per porsjon.

Lunsj – Vegetarsalat (200-300 kalorier)

Når det kommer til lunsj så er det viktig med påfyll av ingredienser som rommer mye, men inneholder lite kalorier. En salat er derfor midt i blinken. Frukt og grønnsaker inneholder ca like mange kalorier som den har i vekt, hvis ikke mindre, som for eksempel et eple som veier 150 gram har 74 kalorier, og 100 g brokkoli har kun 35 kalorier. Visste du at grønnsaker og bær har mindre kalorier enn frukt? Velg ut de grønnsakene og den frukten/bærene du liker best, og lag deg en smakfull salat som holder deg mett til middag!

Middag – Aspargessuppe (184 kalorier)

Endelig er det middag, og kanskje har du spart de fleste kaloriene til dette måltidet, eller har du ca 200 igjen? Da vil denne aspargessuppen som er både lett, samt enkelt å lage - være et godt måltid etter en god lunsj med masse frukt og grønnsaker. Har du litt ekstra kalorier igjen, kan du toppe suppen med krutonger, eller ha litt godt brød til. Kanskje har du til og med plass til litt dessert? Nam nam!

Kom i gang med 5:2 dietten