Paleo diett – Nybegynnerguide og ukemeny
19 November 2019
|Oppdater 6 November 2024
Skrevet av:
Linda Strand
En paleo-diett fokuserer på å etterligne kostholdet til våre steinalderforfedre. Naturlig, rent og lokalt produsert står på menyen til denne stadig mer populære dietten. Dette er en nybegynnerguide for paleo dietten med en ukemeny.
Hva er en paleo diett?
Paleodietten er basert på kostholdet som var tilgjengelig i løpet av den paleolitiske tiden, og prinsippene for dietten ble formulert i 1975 av Walter L. Voegtlin i boken "The Stone Age Diet". På norsk kaller vi den steinalderdietten, og i følge forskning.no inneholder den naturlig og ren mat som samlere og jegere anskaffet på denne tiden.
Lenge før det moderne jordbruket, for rundt 10.000 år siden, spiste våre forfedre mat som de samlet eller jaktet selv, for eksempel frukt, urter, fisk og kjøtt.
Dagens landbruk har ført til store endriner i vårt moderne kosthold – meieri, kornprodukter og bearbeidet mat er i dag en stor del av den ukentlige menyen.
Talsmenn for paleo dietten hevder at menneskekroppen ikke tilpasset å fordøye og bearbeide denne typen mat, og at det kan føre til helseproblemer som for eksempel diabetes, hjerteprobemer og overvekt.
Paleodietten er et perfekt alternativ for deg som ønsker å opprettholde en sunn livsstil, men som ikke ønsker å fokusere på kaloritelling og veiing av maten. Her fokuserer du i stedet på innholdet, kvaliteten og opprinnelsen til råvarene. Paleo står for paleolittisk kosthold, som er den typen mat som ble spist i steinalderen. All mat skal derfor helst være slik den var før industrialiseringen og være så ubehandlet og ren som mulig.
Hva spiser man på en paleo diett?
Selv om det er umulig å vite nøyaktig hva våre forfedre spiste i steinalderen, har forskere funnet bevis på naturlige ingredienser i dietten som kjøtt, grønnsaker, urter og frø. Mat som ble funnet av samlere og jegere i naturen.
Siden kostholdet så veldig annerledes ut avhengig av hvor i verden de var, er det ikke noe riktig eller galt i en paleo diett. Noen levde på en lavkarbo diett basert på kjøtt og fisk, mens andre samlet og spiste planter og urter fulle av karbohydrater.
Derfor gir denne artikkelen bare et sett med generelle regler for paleo dietten. Fra dette kan du tilpasse kostholdet til dine egne behov og preferanser.
Dette kan du spise på diett
Kjøtt: oksekjøtt, lam, kylling, kalkun og svinekjøtt
Sjømat: laks, ørret, hyse, reker, skalldyr osv. Velg villfanget om mulig
Egg
Grønnsaker: brokkoli, grønnkål, paprika, løk, jordbær, blåbær osv
Nøtter og frø: mandler, valnøtter, hasselnøtter, solsikkefrø, gresskarfrø
Sunt fett og olje: extra virgin olivenolje, kokosolje, avokado olje
Salt og krydder: havsalt, hvitløk, gurkemeie, rosmarin osv
Mat du bør unngå på paleo diett
Sukker og drikke: brus, fruktjuice, sukker, søtsaker, kaker og is
Kornprodukter: brød, pasta, hvete, rug og bygg
Belgfrukter: bønner og linser
Meieriprodukter: melk, smør og ost
Noen vegetabilske oljer: soyaolje, solsikkeolje, bomullsfrøolje og maisolje
Transfett: margarin og annen bearbeidet mat
Hvem bør spise i henhold til paleo-dietten?
En av de beste tingene med paleo-dietten er at den i utgangspunktet passer for alle. Ettersom du utelukker både meieriprodukter og korn, er det et godt alternativ for både laktoseintolerante og glutenallergikere. Den passer også for de som liker å trene, og som trenger masse gode næringsstoffer. Det er kanskje ikke den første dietten mange tenker på når målet er å gå ned i vekt, men takket være det lave karbohydratinntaket er vekttap ofte en positiv bivirkning. Det er dessuten et sunt alternativ, ettersom paleo innebærer at man ekskluderer prosessert og halvfabrikatet mat. Hvis vektnedgang er din høyeste prioritet, bør du imidlertid sørge for å holde styr på kaloriinntaket for å sikre at du ikke får i deg flere kalorier enn du forbruker.
Paleo ukemeny
Mandag
Frokost
Egg og grønnsaker stekt i kokosolje og litt frukt
Lunsj
Middag
Hamburger uten brld, stekt i smør med grønnsaker og litt salsa
Tirsdag
Frokost
Egg og bacon med frukt
Lunsj
Hamburgerrester fra kvelden før
Middag
Onsdag
Frokost
Lunsj
Middag
Karbonader med løk og grønnsaker
Torsdag
Frokost
Egg og frukt
Lunsj
Rester fra velden før sammen med en neve nøtter
Middag
Fredag
Frokost
Egg og grønnsaker stekt i kokosolje
Lunsj
Middag
Karbonader med grønnsaker og søtpotet, med kokoskaker til dessert
Lørdag
Frokost
Egg og bacon med frukt
Lunsj
Rester fra kvelden før
Middag
Squashpasta med brokkoli og [dadelkuler](https://www.nutrilett.no/sunn-oppskrift-dadelboller/ Søndag) til dessert
Søndag
Frokost
Egg og grønnsaker stekt i kokosolje
Lunsj
Middag
Grillede kyllingvinger med grønnsaker og salsa