paleo diett ingredienser på et bord
Gå ned i vektPaleo diett – Nybegynnerguide og ukemeny

Paleo diett – Nybegynnerguide og ukemeny

19 November 2019

|

Oppdater 6 November 2024

Skrevet av:

Linda Strand

En paleo-diett fokuserer på å etterligne kostholdet til våre steinalderforfedre. Naturlig, rent og lokalt produsert står på menyen til denne stadig mer populære dietten. Dette er en nybegynnerguide for paleo dietten med en ukemeny.

Hva er en paleo diett?

Paleodietten er basert på kostholdet som var tilgjengelig i løpet av den paleolitiske tiden, og prinsippene for dietten ble formulert i 1975 av Walter L. Voegtlin i boken "The Stone Age Diet". På norsk kaller vi den steinalderdietten, og i følge forskning.no inneholder den naturlig og ren mat som samlere og jegere anskaffet på denne tiden.

Lenge før det moderne jordbruket, for rundt 10.000 år siden, spiste våre forfedre mat som de samlet eller jaktet selv, for eksempel frukt, urter, fisk og kjøtt.

Dagens  landbruk har ført til store endriner i vårt moderne kosthold – meieri, kornprodukter og bearbeidet mat er i dag en stor del av den ukentlige menyen.

Talsmenn for paleo dietten hevder at menneskekroppen ikke tilpasset å fordøye og bearbeide denne typen mat, og at det kan føre til helseproblemer som for eksempel diabetes, hjerteprobemer og overvekt.

Paleodietten er et perfekt alternativ for deg som ønsker å opprettholde en sunn livsstil, men som ikke ønsker å fokusere på kaloritelling og veiing av maten. Her fokuserer du i stedet på innholdet, kvaliteten og opprinnelsen til råvarene. Paleo står for paleolittisk kosthold, som er den typen mat som ble spist i steinalderen. All mat skal derfor helst være slik den var før industrialiseringen og være så ubehandlet og ren som mulig.

Hva spiser man på en paleo diett?

Selv om det er umulig å vite nøyaktig hva våre forfedre spiste i steinalderen, har forskere funnet bevis på naturlige ingredienser i dietten som kjøtt, grønnsaker, urter og frø. Mat som ble funnet av samlere og jegere i naturen.

Siden kostholdet så veldig annerledes ut avhengig av hvor i verden de var, er det ikke noe riktig eller galt i en paleo diett. Noen levde på en lavkarbo diett basert på kjøtt og fisk, mens andre samlet og spiste planter og urter fulle av karbohydrater.

Derfor gir denne artikkelen bare et sett med generelle regler for paleo dietten. Fra dette kan du tilpasse kostholdet til dine egne behov og preferanser.

Dette kan du spise på diett

  • Kjøtt: oksekjøtt, lam, kylling, kalkun og svinekjøtt

  • Sjømat: laks, ørret, hyse, reker, skalldyr osv. Velg villfanget om mulig

  • Egg

  • Grønnsaker: brokkoli, grønnkål, paprika, løk, jordbær, blåbær osv

  • Nøtter og frø: mandler, valnøtter, hasselnøtter, solsikkefrø, gresskarfrø

  • Sunt fett og olje: extra virgin olivenolje, kokosolje, avokado olje

  • Salt og krydder: havsalt, hvitløk, gurkemeie, rosmarin osv

Mat du bør unngå på paleo diett

  • Sukker og drikke: brus, fruktjuice, sukker, søtsaker, kaker og is

  • Kornprodukter: brød, pasta, hvete, rug og bygg

  • Belgfrukter: bønner og linser

  • Meieriprodukter: melk, smør og ost

  • Noen vegetabilske oljer: soyaolje, solsikkeolje, bomullsfrøolje og maisolje

  • Transfett: margarin og annen bearbeidet mat

Hvem bør spise i henhold til paleo-dietten?

En av de beste tingene med paleo-dietten er at den i utgangspunktet passer for alle. Ettersom du utelukker både meieriprodukter og korn, er det et godt alternativ for både laktoseintolerante og glutenallergikere. Den passer også for de som liker å trene, og som trenger masse gode næringsstoffer. Det er kanskje ikke den første dietten mange tenker på når målet er å gå ned i vekt, men takket være det lave karbohydratinntaket er vekttap ofte en positiv bivirkning. Det er dessuten et sunt alternativ, ettersom paleo innebærer at man ekskluderer prosessert og halvfabrikatet mat. Hvis vektnedgang er din høyeste prioritet, bør du imidlertid sørge for å holde styr på kaloriinntaket for å sikre at du ikke får i deg flere kalorier enn du forbruker.

Paleo ukemeny

Mandag

  • Frokost

    • Egg og grønnsaker stekt i kokosolje og litt frukt

  • Lunsj

  • Middag

    • Hamburger uten brld, stekt i smør med grønnsaker og litt salsa

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

  • Frokost

    • Egg og frukt

  • Lunsj

    • Rester fra velden før sammen med en neve nøtter

  • Middag

Fredag

Lørdag

  • Frokost

    • Egg og bacon med frukt

  • Lunsj

    • Rester fra kvelden før

  • Middag

Søndag

  • Frokost

    • Egg og grønnsaker stekt i kokosolje

  • Lunsj

  • Middag

    • Grillede kyllingvinger med grønnsaker og salsa