Ukesplan for sunn mat
13 April 2018
|Oppdater 6 November 2024
Skrevet av:
Linda Strand
En ukesplan er et verktøy som du kan bruke for å nå dine mål. Den hjelper deg med å få en god oversikt over hele ukens måltider – frokost, lunsj, mellommåltider, middag og kveldsmat. I denne artikkelen kan du lese mer om hva du skal tenke på når du skal lage din egen ukesplan.
Definer målet med ukesplan
Det første du må gjøre er å definere målet ditt med ukesplanen. Tenk igjennom hvorfor du vil lage en ukesplan. Er det for å spise sunt? For å gå ned i vekt? For å holde vekten? Spare penger? Når du har satt dine mål, kan du begynne med planleggingen av hva du skal spise i løpet av en uken deretter lage en detaljert plan for dette.
Ta deg god tid til å planlegge
Forsiktig planlegging er viktig for å lykkes med ukesplanen. Sett av 15-30 minutter en fast dag i uken og planlegg i god tid før den store handleturen. Prøv også å lage en oversikt over kommende aktiviteter, jobb og fritid, og planlegg rundt dette.
Vet du at du har en full dag av jobb, aktiviteter, kjøring av barn eller andre ting, så kan du alltid legge inn en enkel middag som du/dere kan spise på farten.
Du kan laste ned Nutriletts egne ukesplaner her
TIPS: 3 enkle middagstips under 300 kalorier for stressende dager
Lag ukesplanen
Når du har lastet ned ukesplanen er det flere ting som bør planlegges. Skaff deg en oversikt over følgende:
Hvor mange måltider per dager trenger du å planlegge for? Er det første gangen, kan det være lettere å starte med å planlegge færre måltider.
Når skal du spise måltidene?
Hva skal du spise? Det er enkelt å finne middagstips på nettet. Les mer om våre sunne oppskrifter her.
Hvor store skal måltidene være? Det kan være godt å vite størrelsen på måltidene avhenger av ditt totale energibehov
Hvor mange skal du planlegge for?
Har du god eller dårlig tid?
Har du noe i kjøleskapet eller fryseren som kan legges inn?
Lag en handleliste
Ønsker du middagstips eller inspirasjon til frokosten? Nedenfor finner du en liste på forslag til sunn mat som handlelisten din kan inkludere:
Grønnsaker
Frukt
Bær
Bønner, linser og kikerter
Fullkornsprodukter: knekkebrød, havregryn
Meieriprodukter: lettmelk, mager yoghurt, lettsmør
Egg
Kylling
Kalkun
Roastbiff
Torsk
Laks
Planlegg å bruke matrestene fra tidligere måltider, for eksempel til lunsj eller middag dagen etter. Det går også fint å fryse ned restene til senere i uken.