Sunnere pannekaker
7 December 2020
|Oppdater 6 November 2024
Skrevet av:
Linda Strand
Pannekaker smaker alltid godt og med enkle knep kan du gjøre dem litt sunnere og mer mettende – og de smaker kjempegodt.
Her er tips til sunnere pannekaker fra Plusstids ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg.
Hun har tre aktive sønner, som alle elsker pannekaker, så Linn Anne vet godt hva som fenger:
Grunnoppskrift pannekakerøre (4 porsjoner)
1,5 dl hvetemel
1,5 dl sammalt hvete, havremel og/eller lettkokte havregryn
5 dl melk
4 egg
Denne røren bruker jeg både til middags- og dessertpannekaker, litt tykkere til middag og tynne, tynne til dessert.
Middagspannekaker
– Middagsfavoritten blant både små og store barn – jeg kommer i alle fall aldri til å vokse fra pannekaker som middagsfavoritt. Når du tilsetter litt sammalt mel og havregryn i pannekakerøren metter det litt ekstra. Havre gir dessuten en god søtsmak til pannekakene.
Dersom du ønsker enda litt grovere pannekaker kan du erstatte hele melmengden med sammalt mel.
Jeg liker ofte å tilsette litt tint, frossen spinat i pannekakerøren så blir pannekakene grønne og fine. Jeg bruker gjerne 4-6 «puter» frossen spinat som jeg klemmer fri for vann før jeg visper dem inn i pannekakerøren.
Det smaker godt med gode tomater og rødløk i skiver, grønn salat, gjerne litt ferdigstekt kylling eller fetaost og avokado i rause skiver på pannekakene.
En annen favoritt hjemme hos oss er å ha på ulike typer stekt sopp og løk med litt chevre eller fetaost. Da serverer jeg gjerne en god grønn salat ved siden.
Dessertpannekaker
– Jeg pleier aldri å tilsette sukker i pannekakerøren, men bruker heller noe søtt på pannekakene når jeg serverer dem til dessert. Erstatt gjerne noe av melet (inntil 50 %) i oppskriften med havremel, lettkokte havregryn eller finmalt sammalt hvetemel så metter de litt bedre, samtidig som de smaker kjempe godt.
Stek tynne pannekaker og server dem gjerne med vaniljekesam og friske bær, eller en fruktsalat, cottage cheese med friske bær smaker også veldig godt til.
Ruccola pannekaker med spennende fyll
Dette er både godt og morsomt!
Gøy å servere pannekakene som små pakker eller du kan rette og slett rulle dem sammen til en wrap.
TID
30 min
PORSJONER
12 stk
NIVÅ
Enkel
3 dl hvetemel
½ ts salt
5 dl melk
4 egg
smør/margarin til steking
Fyll
1 håndfull ruccola
6 grillpølser eller andre pølser
½ glass sennep, søt & sterk
2 ss rødløk, finhakket
1 liten boks mais
½ beger cherrytomater
Litt ruccola
gressløk evt. purre
SLIK GJØR DU
Bland hvetemel og salt og hell i halvparten av melken. (Ønsker du litt grovere pannekaker, bytt ut 1 dl hvetemel med 1 dl fin sammalt hvete).
Rør godt til du har en jevn og glatt røre.
Tilsett resten av melken og visp inn eggene.
La pannekakerøren stå og svelle ca. 20 min.
Bland inn hakket ruccola.
Ha litt smør i pannen og stek tynne pannekaker. Drei pannen så røren blir jevnt fordelt over hele bunnen. Snu pannekakene og stek dem noen sekunder på andre siden også.
Legges oppå hverandre så de holder varmen, dekk også til med et kjøkkenhåndkle.
Fyll:
Kutt pølser i biter og stek dem raskt.
Bland dem sammen med løk, mais, tomater delt i mindre biter.
Ha litt sennep på pannekaken og legg en god skje med fyll oppå. Og litt salat.
Brett eller rull dem som en wrap eller lag pakker.
Når du skal knyte igjen pakkene:
Velg mellom lange gressløkstrå som du bruker som de er, eller skjær lange strimler av purre og dypp dem så vidt i kokende vann, deretter i kaldt.
Grove pannekaker
Hvor mange pannekaker du får, variere med hvor tynne du steker dem.
Om du ønsker kan røren deles i to, så kan du lage fleskepannekaker av den ene og grove pannekaker med syltetøy av den andre.
TID
30 min
PORSJONER
4
NIVÅ
Enkel
3 dl sammalt hvete, grov
1 dl havregryn, lettkokte
3 dl hvetemel
1 ss rapsolje
4 egg
1 liter melk
smør til steking
Forslag tilbehør
1 pakke bacon
Rørt jordbærsyltetøy
SLIK GJØR DU
(4 porsjoner)
1. Bland alle ingrediensene og la pannekakerøren stå å svelle 20-30 min. Den trenger noen minutter ekstra til på å godgjøre seg pga havregrynene.
2. Kutt imens bacon i biter og stek den gyllent. Ha det og stekefettet over på en tallerken.
3. Stek pannekakene i smør i varm stekepanne. Hell en øse røre i pannen og vend på pannen slik at røren legger seg i et glatt og jevnt lag. De blir litt tykkere enn vanlige pannekaker pga det grove melet. Dryss evt. noen baconbiter og litt baconfett oppå. De som får følge av syltetøy kan bare stekes som de er. Snu pannekaken med en stekespade når den har stivnet på overflaten. Stekes gyllenbrun på begge sider og brettes i fire.
Slik kaster du pannekaker i lufta
– Har du en liten god pannekake panne, bør du prøve å snu tynne pannekaker i luften. Det er ikke så vrient og de håpefulle syntes det er stor stas å se på. Når de er store nok kan de gjøre det selv, sier Plusstid-ekspert Marit.
Gjør følgende:
Ha litt smør i varm panne, hell i litt røre og drei samtidig slik at hele pannen dekkes. Når den etter få sekunder har stivnet, kan du kjenne at den løsner fra pannen. Jobb litt med pannen, slik at pannekaken sklir ut, får en liten luftetur og lander med den ustekte siden ned. Etter noen strakser er den ferdig og legges på fat.