Periodisk faste – hva er det?
24 February 2021
|Oppdater 6 November 2024
Skrevet av:
Linda Strand
Hva er periodisk faste?
Det finnes flere varianter av periodisk faste, og alle går hovedsakelig ut på at du kan spise det du vil innenfor en spesifikk tidsperiode. For mange vil det å tidsbegrense spisevinduet føre til at man spiser mindre i løpet av en dag eller en uke, og derfor gå ned i vekt.
Vil du gjøre det veldig enkelt, kan du bytte ut noen av måltidene dine med våre måltidserstattere - les mer her!
Hvordan fungerer periodisk faste?
Tidsbegrenset-fasting og modifisert fasting er de to mest kjente variantene av periodisk faste. Her kan du lære mer om hvordan de to ulike variantene fungerer.
16:8 faste
16:8 fasten går ut på at man faster i 16 timer av døgnet, og har spisevindu de resterende 8 timene. Du kan i teorien spise det du vil i 8 timer, men for å få en vellykket vektnedgang er det viktig at man ikke spiser mer enn det man forbrenner i løpet av en dag. Du kan selv velge når spisevinduet ditt skal gjelde, og mange spiser fra 12-20.
Her kan du tilpasse det som passer best for deg. Noen velger å bare spise ett stort måltid i løpet av de 8 timene, men her velger du selvsagt det som passer ditt spisemønster best. Om det er ett eller fire måltid har ingenting å si, så lenge det totale kaloriinntaket ikke overstiger det du forbrenner i løpet av en dag.
5:2 diett
Når det kommer til 5:2 dietten kan den utføres på den måten som passer for deg. Dietten går ut på at du kan spise hva du vil i 5 dager og «faste» i 2 dager. På fastedagene skal du ikke spise mer enn 5-600 kalorier per dag.
5 steg for nybegynnere på 5:2 dietten
For å lykkes med vektnedgang på 5:2 dietten er det viktig at man ikke spiser mer enn man forbrenner på spisedager, og at man unngår for mye aktivitet på fastedager.
På fastedagene er det også viktig at du holder deg gående med kalorifattig mat, hvor du får mye volum, men lite kalorier. Grønnsaker er derfor noe man kan spise mye av på disse dagene. Nutrilett sine barer passer også perfekt på disse dagene med lavt inntak. Les mer her:
Hvorfor periodisk faste?
For noen kan roten til overvekt og dårlig selvfølelse være det konstante konsumet av mat, og ikke minst lysten på mat. Når man gir seg selv et spisevindu på periodisk faste, vil det for mange bli enklere og ikke overspise. Denne typen dietter kan for mange være en fin måte å venne kroppen til å ikke spise hele tiden. Samtidig blir man mer observant på hva og hvor mye man spiser.
Man går som sagt ikke ned i vekt på noen dietter om man konsumerer mer energi enn det man forbrenner. Spør din lege om hen kan hjelpe deg med å beregne ditt anbefalte daglige kaloriinntak.
Hva skjer under periodisk faste?
Hva som skjer med kroppen når man går på periodisk faste, er et omdiskutert tema som man bør ta med en klype salt. Helsefordelene sies å være blant annet redusert inflammasjon i kroppen, høyere nivå av HGH, redusert insulin nivå og reparerte celler i tillegg til vektnedgang.
Snakk med legen din før du starter på diett, og pass på at du finner den dietten som passer deg og din livsstil. Har du tidligere hatt problemer med spiseforstyrrelser eller undervekt, bør du ikke gå på diett.
Periodisk faste – hvor lenge?
En tidsbegrenset fasting vil være den typen periodisk faste som er enklest å holde på med over en lengre periode. Dette fordi kroppen raskt blir vandt til endringer i kostholdet ditt. Mange, spesielt til fitness-verden, lever på 16:8 fordi de føler det gir gunstig treningseffekt.
I motsetning vil 5:2, hvor man to dager i uken nesten ikke får i seg noe energi, være vanskeligere å holde på med over en lengre periode. Spesielt om man har en aktiv livsstil.
Hvor lenge man bør gå på en diett er opp til hver enkel, men for mange holder det med tiden det tar å komme seg til ideal vekten sin, eller oppnådd mål.