Gå ned i vekt uten sultfølelse
9 January 2024
|Oppdater 6 November 2024
Skrevet av:
Linda Strand
Å gå ned i vekt trenger ikke å bety at du må være sulten hele tiden. Å gå sulten kan faktisk senke forbrenningen og bremse vekttapet ditt, og dermed bidra til at du går opp i vekt. Det er også viktig å skille mellom tørst og sult, ettersom manglende vanninntak kan forveksles med sultfølelse. Maten du spiser, har også stor betydning for hvor mett du føler deg etter at du har spist, og hvor lenge denne metthetsfølelsen varer. Tomme kalorier (mat og drikke som inneholder mange kalorier uten å gi metthetsfølelse) gjør at du raskere blir sulten etter et måltid, mens sunne og næringsrike matvarer holder deg mett lenger. Sult er en av de mest grunnleggende mekanismene i kroppen, som sørger for at du får i deg den energien du trenger. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan gå ned i vekt uten å være sulten, og vise at sult og vektnedgang ikke trenger å gå hånd i hånd!
Hva er sultfølelse?
Sult kjennetegnes av en følelse eller trang til å spise. Sult oppstår gjerne 4–6 timer etter siste måltid, hvor cellene i magesekken begynner å utskille sulthormonet ghrelin. Dette signaliserer til hjernen at magen er tom, noe som setter i gang produksjonen av magesyre for å gjøre magesekken og fordøyelsen klar til neste måltid. Det er altså disse mekanismene som trigger det vi opplever som sult, og som kan oppleves svært forskjellig fra person til person. Lett sult kan oppleves som lett ubehag og rumlende mage, mens sterk sult kan føre til intense magesmerter, hodepine og svimmelhet. Sulthetsgraden vil avhenge av mange ulike faktorer, som for eksempel spiserutiner og allmenntilstanden hos den enkelte. Grad av sult påvirkes også av kaloriinntaket og forholdet mellom fett, proteiner og karbohydrater ved forrige måltid, samt kroppens egen forbrenning.
Skill mellom sult og matlyst
Det kan ofte være vanskelig å skille mellom sult og matlyst, selv om disse er nært beslektet. Sult er kroppens fysiologiske signal om at den trenger påfyll av energi, mens matlyst eller appetitt bare er et ønske om å spise. Matlyst kan for eksempel trigges når du ser eller lukter god mat, selv om kroppen ikke trenger maten. Matlyst kan også trigges av stress, bekymringer og kjedsomhet, og mange bruker maten som trøst når de føler ubehag. Vi mennesker er vanedyr og det vi tror er reell sult, er ofte bare en tillært vane. Det er fort gjort å tro at man er sulten, når man egentlig bare er på jakt etter en god følelse. Lysten på noe godt er ikke det samme som sult, og vi bør derfor bli mer bevisste på hvorfor vi spiser, og ikke bare på hva vi spiser!
Sunne og balanserte måltider
For å regulere sulthetsfølelsen er det viktig at du velger gode og mettende matvarer til hvert måltid. Såkalte tomme kalorier og prosessert mat med masse raffinert sukker, gjør at du blir raskere sulten igjen. Du bør derfor velge mat som er full av næring, som for eksempel magert kjøtt, fisk og meieriprodukter, og fiberrike matvarer som frukter, grønnsaker og fullkornsprodukter. Fiberen fyller godt i magen, og gjør at du holder deg mett lenger. Spis gjerne regelmessige måltider med en god balanse mellom proteiner, fett og karbohydrater for å opprettholde en naturlig rytme på sulthormoner og fordøyelse. Hopper du over måltider, kan dette føre til at kroppen går i energisparemodus, noe som kan motvirke vekttap. Spis gjerne minst tre hovedmåltider om dagen, og legg eventuelt inn flere små mellommåltider for å holde sulten unna.
Sørg for at du drikker nok vann!
Mange av oss drikker for lite vann i løpet av dagen, noe som ofte kan forveksles med sult. Så når du tror du er sulten, kan det hende du bare er tørst! Kroppen vår består faktisk av 70 prosent vann, og organene våre trenger masse vann for å opprettholde normale funksjoner. Det er faktisk de samme mekanismene som signaliserer tørste og sult, og derfor er det viktig at du drikker nok vann for å unngå spisning når du egentlig ikke er sulten. Drikk minst 6–8 glass vann hver dag for å holde tørsten unna, og som også fyller magen og bidrar til at du går ned i vekt! Les mer og få gode råd om hvordan du kan gå ned i vekt her.